View availability & book online

Steden en de wijdere omgeving

Het landgoed waarin the Ostrich Manor ligt, bevind zich op de grens van Gauteng en North West Province.

Gauteng betekent letterlijk 'goud-gebied' en de geelgekleurde afvalbergen van de goudmijnen zijn nog steeds gezichtsbepalend voor Johannesburg.
NorthWest is een combinatie van de twee vroeger provincies; de Kaap en Transvaal. De laatste welbekend bij vele Nederlanders  als het gebied waar bloedige slagen uit de Boerenoorlog begin 1900 hebben plaatsgevonden. Niet in de laatste plaats bij Silkaatsnek, waarvan onderstaande glasfoto getuigd, alsook door de plaatsen waar nog boeren ossewagens te vinden zijn.
Deze provincies zijn gereorganiseerd bij de herinrichting van de huidge republiek in 1994. Gelijkertijd startte de huidige overheid een prgramma om westerse namen -in bijzonder die van voormalig tegenstanders/apartheidsaanhangers- te 'Afrikaniseren'. Zo werd Pretoria oficieel Tswane en de natinale luchthaven van J'burg van vernoemd naar oud-generaal Jan Smuts, nu naar vrijheidsstrijder Oliver Tambo. En ons eigen nabijgelegen Brits werd zo Madibeng, maar zoals in zoveel gevallen, worden beide schrijfwijzen door elkaar gebruikt. 

Pretoria is de administratieve hoofdstad van de Zuid Afrikaanse Republiek, met Kaapstad als haar wetgevende tweeling hoofdstad. Pretoria -veelal tot Pta afgekort- ligt c.a. 60 km ten noorden van Johannesburg. Maar de steden groeien snel naar elkaar toe en zullen binnen 30 jaar een van de grootste en meest dichtbevolkte centra van de wereld worden met naar verwachting 25 miljoen inwoners.

Zeker Jo'burg is een moderne metropool met een echte wokenkrabber horizon die vele eerste bezoekers verbazingwekkend aanschouwen. (Lopen daar ook olifanten?)  Pta aan de andere kant is ouder en daardoor ook kleinschaliger en authentieker, bovendien minder geconcentreerd vanwege de vele heuvelen waar op en omheen de stad gebouwd is. 

Historisch en politiek ook een rijke stad; de Boerenoorlog werd er formeel beeindigd en is nog steeds uitdrukkelijk tastbaar in de diverse monumenten en standbeelden van vroeger leiders als Paul Kruger. Maar ook de apartheid werd er officieel afgeschaft en de stad bevat talrijke musea.

Waar Jo'burg haar ontstaan dankt aan het vinden van goud is Pta duidelijk opgezet door de zich hier uit de Kaap neder zettende boeren. Veel belangrijke gebouwen uit die periode herinneren daaraan. Niet in de laatste plaats het beeldbepalende Voortrekkersmonument.

Johannesburg (Joburg)

íGoli’-stad van goud- is met haar 2 miljoen inwoners (de miljoenen grote 'townships' niet meegeteld!) de grootste stad van Zuid Afrika. De stad bevat ook de grootste luchthaven van het Afrikaans continent en bezit ook het het belangrijkste zakencentrum;Sandton, met het beroemde Nelson Mandela square en haar concentratie van duidelijk westers geinspireerde wolkenkrabbers.

De stad wordt omgeven door diverse townships voor de armen en vluchtelingen, die ook hier als buitenlanders gediscrimieerd worden. De beroemdste township is Soweto (south west township) met de enige straat ter wereld waar 2 Nobelprijswinnars gewoond hebben; Nelson Mandela en aartsbischop Tutu. Uit toeristisch perspectief zou de stad niet zoveel te bieden hebben, niet in de laatste plaast vanwege de hoge criminaliteit. Maar voor een gewaarschuwd en bovenal nieuwsgierig toerist is er toch veel te ontdekken.

Mede als gevolg van de 2010 WK voetbal, zijn vooral de laatste jaren veel en grote verbeteringen doorgevoerd zoals een metro tussen de luchthaven en de steden, sterk verbeterde infrastructur, stadions en ook worden de voormalige krottenwijken aangepakt.

Sun City

Suncity is een enorm, extravagant, pompeus en luxe complex van hotels, restaurants, bars, thema ontspannings park met tuinen en zwembaden, theaters, disco's, winkels etc. rondom de kern: gokpaleis. C.a. 200km ten Noord westen van de J'burg Int.luchthaven en derhalve een uurtje van the Ostrich Manor.

Golfspelers kunnen hun hart ophalen op de 'one-million-dollar' Garry Players Country Club. Een waar jongeren paradijs is het 'Valley of the Waves' met zandstrand en golfslag branding. Aan de noordzijde bevindt zich het 55000 ha grootte Pilanusberg Nationaal Wildpark waarin u met camera,vrijwel de gehele land fauna van Afrika kunt verschalken, inclusief de big 5 (Leeuw, luipaard, Olifant, Neushoorn en Buffel).

 

Foto evenement bekijken?

Vul hieronder uw gegevens in die u tijdens uw verblijf gekregen heeft.

Bekijk de locatie van the Ostrich Manor op Google Maps

GPS coördinaten 25.41.22 Zuid , 27.52.18 Oost.

Where The Good Life Starts

Klik hier